Smakowita inwestycja

Ponad 80 mln złotych kosztowała budowa zakładu Pasta Food Company na terenach Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej w Opolu. W fabryce produkowane są lasagne między innymi dla sieci sklepów Biedronka. To najnowocześniejszy zakład francusko-belgijskiego koncernu.

– Sektor spożywczy zawsze był silny na Opolszczyźnie. Nie jest więc zaskoczeniem, że zdecydowaliśmy się na inwestycje właśnie w tym regionie – przyznaje Maciej Wajs, dyrektor zakładu – Projekt możemy uznać za zrealizowany. Teraz Belgowie wraz z Francuzami będą produkować w Polsce włoskie jedzenie – śmieje się szef fabryki.

Zakład jest wspólnym przedsięwzięciem francuskiej firmy Stefano Toselli, lidera na  rynku schładzanej lasagne oraz belgijskiej Ter Beke, producenta świeżej żywności. W fabryce początkowo znajdzie zatrudnienie 50 osób. Plany są jednak znacznie bardziej ambitne.

– Mamy nadzieję otworzyć się nie tylko na nowych, polskich klientów, ale zdobyć również inne rynki europejskie. Naszym celem jest zatrudnić w Opolu co najmniej 150 osób i osiągnąć obrót 250 mln złotych rocznie – zdradza Dirk Goeminne, dyrektor zarządzający Ter Beke.

Zakład w Opolu ma powierzchnię 8 tys. m2 i wyposażony został w nowatorskie linie do produkcji lasagne. Budowa obiektu trwała dwa lata.

– Podczas wmurowania kamienia węgielnego padał ulewny deszcz i zastanawialiśmy się, czy to nie znak, że popełniliśmy błąd w lokalizacji inwestycji – śmieje się Douglas Hamer, prezes firmy Stefano Toselli . – Dzisiaj jednak świeci nad nami słońce. Otwieramy nowoczesną fabrykę i mamy wspaniały zespół – podkreśla.

– Już wtedy wiedziałem, że deszcz to dobry omen dla branży spożywczej. Bez niego nie wyrosną żadne plony – mówi z uśmiechem Tomasz Jakacki. wiceprezes Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „INVEST-PARK”. – Wraz z fabryką „wyrosły” nowe miejsca pracy, a jak zapowiadają inwestorzy, nie zamierzają spoczywać na laurach – dodaje.

Wałbrzyska Specjalna Strefa Ekonomiczna posiada w Opolu ponad 40 hektarów wolnego terenu. W mieście działa obecnie 11 strefowych firm, które zainwestowały 220 mln złotych i stworzyły 800 miejsc pracy.

 

Tomasz Jakacki, wiceprezes wałbrzyskiej strefy wręczył Maciejowi Wajsowi, dyrektorowi zakładu Pasta Food pamiątkowy agat, przyznawany inwestorom za szczególne osiągnięcia
Tomasz Jakacki, wiceprezes wałbrzyskiej strefy wręczył Maciejowi Wajsowi, dyrektorowi zakładu Pasta Food pamiątkowy agat, przyznawany inwestorom za szczególne osiągnięcia

 

Firma początkowo zatrudni 50 osób. W planach jest stworzenie trzykrotnie więcej miejsc pracy. Na zdjęciu od lewej: Dirk Goeminne. dyrektor zarządzający Ter Beke, Gilbert Schmit, prezes Stefano Toselli, Douglas Hamer, prezes Stefano Toselli oraz Maciej Wajs, dyrektor zakładu Pasta Food Company
Firma początkowo zatrudni 50 osób. W planach jest stworzenie trzykrotnie więcej miejsc pracy. Na zdjęciu od lewej: Dirk Goeminne. dyrektor zarządzający Ter Beke, Gilbert Schmit, prezes Stefano Toselli, Douglas Hamer, prezes Stefano Toselli oraz Maciej Wajs, dyrektor zakładu Pasta Food Company

 

Nie zabrakło słodkiej niespodzianki, czyli tortu w kształcie lasagne
Nie zabrakło słodkiej niespodzianki, czyli tortu w kształcie lasagne

 

Partnerzy

Skontaktuj się z nami
w sprawie oferty
Ikona koperty